Veel installateurs plaatsen standaard een parallel buffervat bij een warmtepomp. Maar een buffervat is in de praktijk bijna nooit nodig en gaat zelfs ten koste van het rendement van de warmtepomp. Praktijkonderzoeken leveren het bewijs.
Waarom plaatsen veel installateurs standaard een parallel buffervat in een warmtepompinstallatie en niet bij een CV-installatie. Het simpele antwoord is dat ze het eigenlijk zelf niet weten. Ja, ze zullen vast redenen noemen. Maar die redenen kunnen we één voor één ontkrachten.
Een parallel buffervat zorgt ervoor dat de warmtepomp zijn vermogen altijd kwijt kan
Deze gedachte komt uit de tijd dat compressoren van warmtepompen nog niet konden moduleren. De huidige generatie warmtepompen kunnen dat vrijwel allemaal wel. Dus is een buffervat, net als bij een modulerende CV-ketel, niet nodig.
Een parallel buffervat zorgt ervoor dat de warmtepomp minder pendelt
Onzin: Een buffervat is vaak zo klein dat de warmtepomp het buffer zomaar op temperatuur heeft. Daarna schakelt hij alsnog af.
Een parallel buffervat zorgt ervoor dat hij niet in storing valt als er geen afgifte is
Een slecht argument om zone-regelingen te rechtvaardigen. Zorg er gewoon voor dat er altijd een paar groepen open staan zodat de warmtepomp zijn minimale vermogen kwijt kan. Sowieso zijn een warmtepomp en zone-regelingen geen goede combinatie. Een warmtepomp draait het meest efficiënt als er zoveel mogelijk groepen open staan.
Met een parallel buffervat hoeft het bestaande afgiftesysteem niet aangepast te worden
Een slecht argument. Het afgiftesysteem is dus eigenlijk niet optimaal voor een goed renderende warmtepomp. Krappe leidingen, veel haakse bochtjes en vernauwingen zorgen voor een te lage flow. En dat vind een warmtepomp inderdaad niet fijn. Een warmtepomp moet namelijk met een hoge flow werken. Dit wordt nooit een optimaal systeem.

Dan een aantal belangrijke argumenten waarom een parallel buffervat zelfs nadelig is:
Een parallel buffervat verlaagt het rendement
Het buffervat zelf zorgt vaak al voor warmteverlies. Maar dat is nog niet het ergste. Het buffervat werkt in de praktijk vaak als een mengventiel. Oftewel, kouder retourwater wordt gemengd met warmer aanvoerwater. De warmtepomp moet dus een hogere aanvoertemperatuur maken. En een hogere aanvoertemperatuur dan nodig betekent altijd een lager rendement van de warmtepomp.
Het maakt de installatie onnodig complex
Extra leidingen, bochtjes, weerstand etc. De installatie kan veel eenvoudiger. Dus het bespaart in de aanschaf ook nog kosten.
Een buffervat neemt ruimte in
Een buffervat, hoe klein ook, neemt altijd wat ruimte in beslag. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar het komt regelmatig voor dat het toch puzzelen is om een buffer een plekje tegen. En als het niet nodig is, dan scheelt dat toch weer.

Dan het bewijs
Uit Brits praktijkonderzoek blijkt dat het aansluiten van een warmtepomp zonder parallel buffervat een 1,3 punt hogere COP oplevert ten opzichte van dezelfde installatie met een parallel buffervat. Bij een doorsnee woning met een warmtevraag van 10.000 kWh per jaar, is dit ruim 800 kWh minder opgenomen vermogen. Bij een stroomprijs van €0,30 is dit €240 op jaarbasis. De moeite waard dus!
En wie denkt dat de Nederlandse situatie anders is; hier een plaatje van Tweakers met warmtepompen in Nederland. Het spreekt voor zich.

Zoekt u hulp?
Hulp nodig? De CVtuner heeft de kennis in huis om te helpen bij een efficiënte en degelijke cv- of warmtepomp-installatie. Want in de praktijk gaat nog veel mis. Ook bij gerenommeerde installatiebedrijven. Wij kijken graag mee.
Oriënteert u zich op de aanschaf van een warmtepomp en wilt u gedegen advies en een strakke installatie? Neem dan contact op met de CVtuner.
Klik hier voor meer informatie over warmtepompen.