Skip to main content

Een hybride warmtepomp wordt vaak nog met de ‘Cv-bril’ aangelegd. Dus standaard 22 millimeter leiding, met bijhorende knietjes en haakse bochtjes. Wie later een all-electric warmtepomp wil, moet alsnog de hele installatie om laten bouwen. Laat daarom nu al de installatie klaar maken voor de toekomst, dat scheelt twee keer werk én kosten.

 

Een hybride warmtepomp kan besparen op de gasrekening. Het is alleen wel een tussenoplossing. Een hybride warmtepomp is eigenlijk een gewone warmtepomp, vaak wat kleiner bemeten. De warmtepomp werkt samen met een andere warmtebron, meestal een CV-ketel. Zodra er veel warmtevraag is en de buitentemperaturen laag zijn, kan de CV-ketel bijspringen. Ook het tapwater wordt meestal volledig door de CV-ketel verzorgt.

 

Ga voor 28 millimeter leiding

Veel installateurs leggen een hybride warmtepomp op de meest eenvoudige manier aan. Dus met zo weinig mogelijk aanpassingen aan de bestaande situatie. Willen de bewoners later alsnog over op all-electric, dan blijkt dat de installatie ineens niet voldoet. Of er wordt warmtepomp aangelegd op een halfbakken installatie, waardoor het rendement tegenvalt. Een all-electric warmtepomp is namelijk niet geschikt op bestaande 22 millimeter Cv-leidingen. Dan moet al snel 28 millimeter worden. Waarom? Omdat een warmtepomp wel drie keer zo hoge flow heeft, oftewel er moet wel drie keer zo veel water door de installatie stromen, voor het beste rendement. Laat daarom, ook bij een hybride warmtepomp, altijd de installatie aanpassen naar de wensen voor de toekomst.

 

All-electric vaak al mogelijk

Maar waarom niet direct all-electric? Dan kan de CV-ketel de deur uit. Dit kan veel eerder, dan mensen vaak denken. Moderne all-electric warmtepompen kunnen namelijk 75 graden maken. Dan doen ze uiteraard met een veel lagere efficiëntie dan wanneer er bijvoorbeeld 40 graden wordt gemaakt. Heel veel huizen kun je prima verwarmen met maximaal 55 tot 60 graden. En dit doen ze nog best efficiënt. Als je de specificaties bekijkt, kunnen de nieuwste generatie warmtepompen bijvoorbeeld 55 graden maken bij -7 met een COP van boven de 3. Als je dit omrekent, dan is het verwarmen van 55 graden bij lage temperaturen nog steeds goedkoper dan met een CV-ketel op gas. Dus waarom hybride als een ‘gewone’ groter bemeten warmtepomp dit ook kan?

 

Twee systemen duur in onderhoud

Hybride betekent eigenlijk een halve oplossing. Je hebt nog steeds een CV-ketel nodig, die onderhoud vergt. Twee systemen terwijl de toekomst gasloos wordt. We merken dat veel installateurs vanwege het gemak al snel voor hybride kiezen. Dan zijn er weinig aanpassingen nodig aan het afgiftesysteem en zitten ze ‘safe’. En bijkomend voordeel: je houdt de klant voor het onderhoud van de CV-ketel. Want een warmtepomp heeft niet zoveel onderhoud nodig.

 

Hybride soms een goede keuze

Is hybride dan nooit een goede keuze? Nee, zo scherp willen we het niet stellen. Er zijn situaties waar hybride een goede oplossing is. Vaak wel een tussenoplossing. Denk aan woningen waarbij de installatie niet geschikt is voor all-electric, woningen met een heel beperkte isolatieschil of waar weinig tot geen ruimte is voor een boiler voor het tapwater. De aanschafkosten kunnen ook een belemmering zijn direct voor all-electric te gaan.

 

Toch hybride? Kies voor all-electric ready

Conclusie. Kies je voor hybride, ga voor een all-electric variant met voldoende vermogen om in de toekomst jouw woning te verwarmen. Zodoende kun je na verloop van tijd de CV-ketel alsnog weghalen, zonder dat je een nieuwe warmtepomp hoeft aan te schaffen.

 

Wilt u onafhankelijk advies en een eerlijke offerte voor de aanschaf van een warmtepomp? Neem dan contact met ons op.

Wilt u voorlopig nog blijven verwarmen met uw CV-ketel? Laat dan uw CV tunen en bespaar direct op uw gasverbruik. Klik hier voor meer informatie.